Tuesday, April 5, 2011

Esei Modal Insan Penting Buat Malaysia

Modal Insan berkualiti merupakan aset pembangunan negara.
Bincangkan.

Pembangunan modal insan bermaksud penumpuan kepada pembangunan sumber manusia yang berkemampuan untuk memberikan pulangan economi. Kita semua sedia maklum bahawa kejayaan sesebuah negara banyak ditentukan oleh kemampuan sumber manusianya. Lihat sahaja Singapura atau Amerika Syarikat serta Jepun yang maju kerana rakyatnya begitu mahir dalam pelbagai bidang. Kewujudan modal insan yang berkualiti boleh membantu negara kita menyelesaikan pelbagai masalah yang melanda negara ini baik daripada sudut ekonomi, politik dan sosial.

Keupayaan modal insan yang berkualiti menjadikan sumber manusia kita menguasai kemahiran ilmu sains dan matematik dengan baik. Penguasaan ini memudahkan negara ini untuk meneroka pelbagai teknologi yang moden terutama penerokaaan angkasa lepas dan penciptaan terkini pula. Aspek Pembangunan dan Penyelidikan akan mempercepatkan pertumbuhan ekonomi negara kita dengan begitu ketara pula. Kelebihan inilah yang bakal menjadikan imej negara kita lebih terserlah pada mata dunia kelak.

Pada masa yang sama modal insan ini boleh digunakan sebagai sumber tenaga yang baik pula tanpa bergantung harap kepada tenaga kerja negara asing. Majikan lebih suka untuk mengupah pekerja tempatan kerana sedar kualiti pekerja tempatan sama atau lebih baik daripada pekerja asing terutama di sektor teknologi. Kewujudan tenaga kerja tempatan yang cukup dan berkualiti memastikan tiada pekerja asing yang menjamin wang negara kita tidak terkeluar untuk membiayai pembangunan negara luar pula. Pemilikan kerja yang baik menjadikan taraf hidup rakyat menjadi baik kerana ketiadaan pengangguran yang begitu tinggi di Malaysia.

BERMINAT DENGAN ESEI INI? EMEL SAYA SEGERA.

3 comments: